bestemming bergeijk

Zoeken


« Terug Kernen » Bergeijk » Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden

 


Bergeijk is beroemd als Rietveld-dorp. Aan hem herinnert onder meer:

De fabriek van Weverij de Ploeg, ten noorden van het centrum, werd ontworpen door Gerrit Rietveld en in gebruik genomen in 1958. De fabriek is in 2007 gesloten, maar het gebouw is rijksmonument.

  • Een park, ontworpen door Mien Ruys, omringt de fabriek. In dit park bevindt zich een klok op een zuil, die ontworpen is door Gerrit Rietveld. Eveneens ontwierp Rietveld een abri voor de bus.
  • Een woning op Eikendreef 2, van Martin Visser, die ontwerper was bij de Bergeijkse meubelfabriek Spectrum, later verbouwd door Aldo van Eyck, uit 1956
  • Een woning op Fazantlaan 14, uit 1958.

 

Musea
Het Eicha Museum is een museum dat het verre verleden van de streek belicht. Men vindt er archeologische voorwerpen van de Prehistorie tot aan de Middeleeuwen. Er zijn voorwerpen tentoongesteld van de rendierjagers en de urnenveldencultuur. Het museum is gevestigd in het Bezoekerscentrum Teutenhuis aan de Domineestraat, daar is ook informatie te verkrijgen over het bezoeken van de grafheuvels.

  • Het Pankenmuseum is een klein museum in de Akkermuntstraat dat de nalatenschap van amateur-archeoloog en heemkundige Petrus Panken bevat. Het is na afspraak te bezichtigen.
  • Het Fietsenmuseum is een particulier museum met meer dan 100 fietsen gevestigd aan het Eijkereind en op afspraak te bezichtigen. 


« Terug print deze paginaprintvriendelijke versie