bestemming bergeijk

Zoeken


« Terug Kernen » Riethoven

Riethoven

 


Walik en Riethoven op Youtube

Digitale Gemeentegids

 

Riethoven is gelegen tussen diverse kleine rivieren, namelijk: de Keersop, de Dommel, de Run en in vroeger tijden de Rijt. Vandaar in de volksmond Rijthoven of Riethoven, zoals u het wilt noemen. Riethoven heeft zijn naamsbekendheid in de geschiedenisboeken gekregen door Martinus Boudewijns, of zoals men hem in Riethoven ook wel Maarten Bouwens noemde. Martinus Boudewijns, zoon van Boudewijn Boudewijns, schaapboer in Walik, een gehucht van Rijthoven. Hij was dus schaapsherder en mocht op kosten van een passerende edelman, die hij een dienst had bewezen, gaan studeren. In 1561 werd hij benoemd tot Bisschop van Yperen door koning Philips II van Spanje, onder de naam Bisschop Rythovius. Anno 1998 staat op het Walikerplein een zitbankje met daarin een herinneringssteen ter nagedachtenis aan Bisschop Rythovius, 1e Bisschop van Yperen.

  

Riethoven ligt in een zeer landelijke streek en heeft een overvloed aan monumentale panden, zoals diverse oude boerderijen, het oude schoolhuis, het gemeentehuis en onze Willibrorduskerk, voorzien van plafondbeschilderingen en glas in lood ramen uit een ver verleden.


Tussen onze talrijke bossen ligt een prachtige visvijver, waar menige sportvisser zijn hartje kan ophalen. Aangrenzend een trimbaan met diverse wandelroutes. In onze dorpskern treft u diverse gezellige terrassen aan, waar het goed toeven is. Verder beschikt Riethoven over een prachtig gemeentelijk sportpark met tennisbanen, korfbalvelden en voetbalvelden. Al met al meer dan de moeite waard om eens een bezoek te brengen. De Riethovense gemeenschap heet u van harte welkom. 


« Terug print deze paginaprintvriendelijke versie