bestemming bergeijk

Zoeken


« Terug Kernen » Westerhoven » Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden

 


St. Servatiuskerk met pastorie
In 1886 stroomde de kerk, opgetrokken in neogotische stijl, naar ontwerp van H. J. van Tulder voor het eerst vol met Westerhovense gelovigen. De toren, met een hoogte van 44 m, huisvest twee klokken: Servaes, 558 jaar oud en Michiel, 114 jaar jonger.


De pastorie is van 1861. Kijk vooral naar het metselwerk op de hoeken. Het is een verband dat klezoor heet en dat in Noord-Brabant gedurende lange tijd is toegepast. Zeer bijzonder is het hekwerk van het kerkhof vanwege de ornamenten (Jugend-stil). Het is hoogwaardig van kwaliteit. De ontwerper was Elbers uit Oeffelt en het is uitgevoerd door Van Haaren uit Veghel.
Op het plein naast het kerkhof staat een mouw op driepoot. De mouw, een zinken bak waarin specie werd geschept en gedragen. Dit ter herinnering aan de vele metselaars uit Westerhoven.


Het millennium monument
Daar waar de Dorpstraat zich verbreedt tot kerkplein staat, links naast de kerk, een bijzonder monument, ontworpen door Addy van Mierlo. De bevolkingsopbouw van Westerhoven tijdens het millenniumjaar 2000 staat er gebeiteld in steen.


Op de bovenste helft staan de getallen van de mannen, op de onderste helft, die van de vrouwen. De onderste regel geeft de leeftijden weer, geclusterd in 5 leeftijdsjaren, in de 2e rij staan de aantallen van de inwoners, die binnen die leeftijdscategorie vallen. De 3e en 4e, de 5e en 6e, de 7e en 8e regel horen op dezelfde wijze bij elkaar.


Onder het monument liggen honderden enveloppen met tekeningen, fofo’s gemaakt door Westerhovenaren, die een gebeurtenis van het jaar 2000 hebben toevertrouwd aan het papier. In 2025 openen ze de enveloppen en met de geheime werkstukken richt men een expositie in. Het monument, met zijn verborgen informatie in en boven de grond, ie een aardige halteplaats voor fietsers en wandelaars met een puzzelopdracht.
 

De St. Valentinuskapel
Een kapel met een waterputje. Is deze waterput een bron; waarom staat het water in het putje naast de kapel dan hoger dan dat van de erlangs stromende Keersop? Twee vragen ineen! Géén vraag is het, of het putwater een heilzame werking heeft op huidziektes en vallende ziekte. Tijdens het bouwen van de kapel op grondvesten van weleer, direct na de laatste W.O., zijn 4 eiken balken blootgelegd, waaruit men heeft kunnen concluderen, dat er ook al in de middeleeuwen een kapel stond vlakbij de geneeskrachtige bron. In vroegere tijden ging men naar dit heilzame putje voor ‘de driedaagse-’ of bibberkoorts. Verwonderlijk? Nee, bijzonder!
 

Het Valentinuspad
Op Valentinusdag (14 febr.) is er een processie van Westerhoven naar de Valentinuskapel. Het Valentinuspad, dat bij de Oude Weerderdijk begint, is een mooie route daarvoor. Maar deze route, slingerend rond het riviertje De Keersop, is een aanrader voor iedere natuurliefhebber. Door samenwerking van vele instanties, zoals landbouworganisaties en de gemeente heeft de Dienst Landelijk Gebied hier een prachtig voorbeeld van natuurherstel gerealiseerd. 


« Terug print deze paginaprintvriendelijke versie