bestemming bergeijk

Zoeken


« Terug Kernen » Westerhoven » Historie van Westerhoven

Historie van Westerhoven

 


Archeologische vondsten hebben aangetoond dat men in het stenen tijdperk dit gebied aantrekkelijk genoeg vond om er zich te vestigen. Gevonden voorwerpen uit die tijd en daarna, kunnen bewonderd worden in het “Eichamuseum” in Bergeijk, in het “Oude Slot” in Veldhoven en zelfs in het oudheidkundig museum in Leiden. 

 

Een van de oudste plekjes van het dorp is het waterputje bij de Valentinuskapel aan de Loverensedijk. Bij de herbouw als oorlogsmonument van dit kapelletje in 1947 werden vier eiken balken gevonden, die voor de bouw van de oorspronkelijke kapel hebben gediend. Het waterpeil van het putje staat altijd hoger dan het peil van de rivier de Keersop. Het putwater heeft een heilzame werking op huidziektes en vallende ziektes. Jaarlijks wordt op 14 februari een lichtprocessie naar de kapel en put gehouden. 

 

Naast de Valentinuskapel en put kunnen nog als een bezienswaardigheid worden beschouwd (zelfs reeds aangemerkt als rijksmonument):

- De R.K. Kerk Sint Servatius, Dorpstraat 22, de ernaast gelegen pastorie,    

  Dorpstraat 24 en het tegenover de pastorie gelegen hekwerk van het kerkhof.

- Het herenhuis, Mgr. Biermansplein 8

 

In verband met de eeuwwisseling is in 2000 tussen de pastorie en de kerk een bijzonder monument geplaatst, ontworpen door de Westerhovense Addy van Mierlo. De bevolkingsopbouw van Westerhoven tijdens het millenniumjaar 2000 staat er gebeiteld in steen weergegeven. 


« Terug print deze paginaprintvriendelijke versie