bestemming bergeijk

Zoeken


100 jaar De Stijl: Programma Bergeijk

28 februari 2017

100 jaar De Stijl:  Programma Bergeijk 100 jaar De Stijl:  Programma Bergeijk 100 jaar De Stijl:  Programma Bergeijk 100 jaar De Stijl:  Programma Bergeijk

Het kan u eigenlijk niet zijn ontgaan dat dit jaar in het hele land uitbundig wordt gevierd dat De Stijl 100 jaar geleden is opgericht. De Stijl was als tijdschrift de inleiding voor een kunstbeweging die in het collectieve geheugen is verbonden met de kleuren rood, geel en blauw en de niet-kleuren zwart, wit en grijs. Geometrische vormen met lijnen, rechthoekige vlakken en kubistische volumes waren een belangrijk kenmerk van De Stijl. Hoofdrolspelers Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld zorgden voor een vernieuwing in de kunst, literatuur, poëzie en architectuur. Ook nu worden nog vele makers en kunstenaars geïnspireerd door de beeldtaal van De Stijl.

 

In het hele land wordt dit jaar De Stijl in de spotlights gezet. Overal waar maar een verband wordt gevonden met De Stijl wordt uitgepakt met tentoonstellingen, lezingen en manifestaties. Gerrit Rietveld was één van de prominenten binnen De Stijl. Met De Ploeg en alle andere ontwerpen van Gerrit Rietveld, maar ook die van Mien Ruys, heeft Bergeijk een sterke link met De Stijl. Bergeijk speelt dan ook een belangrijke rol in het landelijke programma rond “100 jaar De Stijl: van Mondriaan tot Dutch Design”. De gemeente kent verschillende partners tijdens dit Stijljaar: Stichting Rietveld & Ruys, VVV Bergeijk, Bruns, Promotie Bergeijk, families Van Daalen en Visser. En ook de Bergeijkse Kunstenaars Vereniging, Bergeijkse horeca, recreatie, onderwijs en middenstand haken in op het feestjaar. Deze organisaties bereiden in samenspraak met de gemeente ieder hun eigen programma en activiteiten voor, met als hoofddoel dat Bergeijk op de kaart wordt gezet als Rietvelddorp.

 

Op www.rietveldbergeijk.nl komt het aanbod samen en vindt u onder "nieuws" het volledige programma.

 

Vergeet ook niet te kijken op de evenementenkalender van Bergeijk:

 

www.uitinbergeijk.nl