bestemming bergeijk

Zoeken


Ontmoetingscentrum De Wingerd finalist voor Brabantse Stijlprijs 2017

12 april 2017

Ontmoetingscentrum De Wingerd  finalist voor Brabantse Stijlprijs 2017

Ontmoetingscentrum De Wingerd van Natuurtuin ‘t Loo is één van de vijf finalisten voor de Brabantse Stijlprijs 2017. Eerder behoorde De Wingerd al tot de selectie van 18 genomineerden. Deze werden gekozen uit een totaal van 82 inzendingen uit 45 gemeenten. Na een bezoek aan alle 18 genomineerden koos de jury De Wingerd tot één van de vijf finalisten.

 

Verrassing

Gedeputeerde Erik van Merrienboer verraste het bestuur van de Natuurtuin in de vroege ochtend van 12 april met het nieuws. “We zijn hartstikke blij met onze finaleplek. Dat is al een hele mooie waardering voor wat we hier met zoveel mensen tot stand hebben gebracht. Maar nu gaan we natuurlijk ook voor de winst”, aldus een verheugde voorzitter Marc Verhoeven. Ook wethouder Mathijs Kuijken reageerde enthousiast. “Natuurtuin ’t Loo is veel meer dan een mooie tuin met een mooi gebouw. Het is echt een plek van de mensen. De manier waarop Ontmoetingscentrum De Wingerd gerealiseerd is, typeert de mentaliteit in Bergeijk. Met elkaar ergens de schouders onder zetten en iets moois maken.”

 

De Wingerd

De Natuurtuin is al sinds 2000 een begrip in Bergeijk. Flora, fauna èn mensen komen hier bij elkaar. Bij de Natuurtuin was al een eenvoudig informatiecentrum. Echter, door de grote toename van het aantal bezoekers, waaronder veel ouderen en minder validen, was uitbreiding en aanpassing van de toiletgelegenheid noodzakelijk. Ook de toename van het aantal activiteiten vroeg om aanpassing en uitbreiding van de ruimte. Met minimale middelen, een bijdrage van de gemeente, veel sponsoring van het lokale bedrijfsleven en (heel bijzonder) maximale inzet van vrijwilligers kwam er een plan om een fantastisch ontmoetingscentrum te bouwen. In april 2013 begonnen de werkzaamheden om het ontwerp van architect Jef van den Putte te realiseren. Het is een pareltje geworden aan de rand van het dorp, gesitueerd in de ecologische omgeving van Natuurtuin 't Loo. Op 27 april 2014 werd de Wingerd feestelijk geopend. Het ontwerp is erop gericht om een openheid te scheppen naar de tuin zelf, zodat je ook binnen ervaart in de tuin te zitten. Bij de bouw werd in alles rekening gehouden met ecologie en duurzaamheid: isolatie door vlas (isovlas), zonnepanelen op de bijenhal en een luchtwarmtepomp voor verwarming. De saamhorigheid onder de werkers is erdoor gegroeid. En de natuurtuin is er meer door geïntegreerd in de omgeving en gewaardeerd door de omwonenden.

 

Over de stijlprijs

De provincie Noord-Brabant organiseert De Brabantse Stijlprijs om de 2 à 3 jaar. Zij gaat hiermee op zoek gaat naar verborgen parels en verrassende plekken op onverwachte locaties in Brabant. Plekken die zijn geboren vanuit een passie van mensen. Alle genomineerde projecten zijn zichtbaar op de kaart op www.debrabantsestijlprijs2017.nl. Behalve een juryprijs, is er ook een publieksprijs te winnen. Vanaf woensdag 19 april kan iedereen stemmen op de finalisten. Donderdag 18 mei wordt de winnaar bekend en het juryrapport openbaar. Naast de prijs ontvangen de winnaars publiciteit, een podium en eeuwige roem.