bestemming bergeijk

Zoeken


« Terug Toerisme » Recreatie en cultuur » Musea en cultuur » Ploegpark Mien Ruys

Ploegpark Mien Ruys

 


Youtubefilm Landschapspark Mien Ruys

 

Architect Gerrit Rietveld ontwierp het voormalige fabrieksgebouw van weverij De Ploeg. Dit is de eerste fabriek die Rietveld ontwierp. Van het aan de oostzijde uitbreidbare complex is alleen de eerste fase uitgevoerd. De fabriek heeft gebogen betonnen sheddaken. De westgevel heeft een zaagtandvorm. De glazen puien zijn georiënteerd op het noorden en zuiden. Tuinarchitect Mien Ruys ontwierp het groengebied rond de fabriek.

 

De Stichting Tuinen Mien Ruys beheert sinds 1976 het erfgoed van Mien Ruys. De Stichting wil de Tuinen Mien Ruys voor een breed publiek behouden en toegankelijk maken. In lijn met het gedachtengoed van Mien Ruys wordt geëxperimenteerd met beplantingen en tuinmaterialen en de hieruit opgedane kennis wordt overdragen aan tuinliefhebbers en vakgenoten. Op deze wijze wordt een bijdrage geleverd aan het vergroten van de interesse in en kennis over tuinarchitectuur, beplanting en tuinonderhoud.

 

In 2007 is de Ploegfabriek gesloten. In 2008 was het vijftig jaar geleden dat Gerrit Rietveld de beroemde fabriek van weverij de Ploeg realiseerde. Rietveld ontwierp ook een abri en een klok en stond aan de basis van verschillende huizen. Ook Mien Ruys drukte haar stempel op Bergeijk met ontwerpen voor tuinen en plantsoenen. Een unieke concentratie van Rietveld en Ruys objecten op een paar vierkante kilometer.


« Terug print deze paginaprintvriendelijke versie