bestemming bergeijk

Zoeken


« Terug Toerisme » Recreatie en cultuur » Musea en cultuur » Standerdmolen Bergeijk

Standerdmolen Bergeijk

 


Openstelling: op zaterdag van 10.00 - 16.00 uur

Website Standerdmolen Bergeijk

Google Streetview

Spookverhaal van Johan Biemans op YouTube

De standerdmolen in bedrijf op YouTube

 

De Standerdmolen in Bergeijk werd gebouwd in 1758. Het is een molen met een bijzondere historie, veel inscripties in de molen houden de geschiedenis tot op de dag van vandaag levend. In 1897 sloeg de bliksem in. Het grootste deel van de molen brandde toen af. De molen is vervolgens weer opgebouwd en in 1970 grondig gerenoveerd. In 2005 vond de laatste renovatie plaats. Destijds werd het wachthuisje op de galerij gereconstrueerd en keerde de binnenvangstok terug. Helaas bleef de niet al te fraaie schrootjesbekleding op de borst gehandhaafd. Dat hadden beter, in stijl met de kap, eikenhouten schaliën kunnen zijn. In 2016 staat dat alsnog op de planning, dan zal de voorzijde worden vervangen. In 2015 zijn enkele kleinere noodzakelijke reparaties uitgevoerd.

 

De molen is de voormalige banmolen van de Norbertijnenabdij te Postel (België, 15 kilometer van Bergeijk). Dit wil zeggen dat omwonenden verplicht waren om hun meel op deze molen te laten malen, waardoor de abdij een vaste bron van inkomsten had. Postel was rijk en machtig en bezat meerdere molens in de regio.

 

Deze molen wordt volledig aangedreven door windenergie. Alle wieken zijn dan ook verbonden aan het maalmechaniek. De molen wordt tegenwoordig gebruikt om nieuwe molenaars in spe op te leiden en rondleidingen te verzorgen. 

 

Iedere zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur of als de blauwe wimpel hangt brengen de wieken het drie meter grote houten rad voor de maalstenen in beweging. De windmolen, zoals er hier al sinds de 15e eeuw een op een grafheuvel staat. Op een grafheuvel, jawel. Tja, dat betekent in de Kempen weer spookverhalen.

 

Voor de molen ziet u ‘De Kempense Haan’ gemaakt door Toon Slegers.

 

Locatie:

Ekkerstraat 4

5571 LH Bergeijk

Telefoon: 040 2042533

Mobiel: 06-41268041 

       

Molenaars: Gerrit Jurgens en Annette van der Palen (molenaar in opleiding)


« Terug print deze paginaprintvriendelijke versie