bestemming bergeijk

Zoeken


« Terug Toerisme » Recreatie en cultuur » Musea en cultuur » Windkorenmolen De Deen

Windkorenmolen De Deen

 


Iedere eerste en derde zaterdag van de maand is korenmolen "De Deen" in Luyksgestel gratis te bezoeken van 11.00 tot 16.00 uur. Met rondleiding en uitleg door vrijwilliger- molenaar Jan Buijs.

 

Molen "De Deen" is een ronde stenen belt- of bergmolen uit 1839. Twee keer in zijn bestaan werd deze molen door storm zwaar beschadigd: de eerste keer bij de beruchte storm van 14 november 1940. Bij het herstel, in 1941, werden as en roeden van korenmolen De Hoop in Giessendam gebruikt. Ook kreeg de molen een nieuwe ijzeren lange spruit (oude molenroede) en een eiken korte spruit. Verder een ijzeren staartbalk (eveneens een oude roede). De windpeluw en voeghouten werden afgedekt tegen inregenen. Tenslotte werd de kapbekleding vernieuwd in het rode Icopal en werd op de roeden het stroomlijnsysteem Van Bussel aangebracht.

 

Op 18 november 1963 ging het wederom mis, nu door een windhoos. De molen raakte zwaar beschadigd: het wiekenkruis tolde van de molen af, toen de as het begaf. De kap schoof deels van de romp. Na dit onheil werd de molen gemeentelijk eigendom; in 1968 volgde herstel. Zo werd de as van de stenen molen van Haaren (NB) gestoken; de roeden konden worden hersteld. Het bovenwiel dat na de ramp van 1963 werd geplaatst, is van Noord-Nederlandse herkomst (grenen kruisarmen). Het vermoeden dat dit wiel afkomstig zou zijn van de molen van Sint-Jansklooster (Ov.) bleek onjuist: de steek klopt niet met die van de daar nog aanwezige bonkelaar. Anno 2008 was de situatie slecht: de molen stond toen al geruime tijd stil met doorslaand muurwerk; ook had de molen te kampen met ongedierte als boktor en bonte knaagkever.

 

Op 25 november 2009 werd, met het strijken van de roeden, begonnen met een hoogst noodzakelijke restauratie. Vroeger kwam dit vaker voor, maar inmiddels is dit zeldzaam geworden: staartbalk en lange spruit bestaan uit oude ijzeren molenroeden. Deze konden gehandhaafd blijven. In juli 2010 werden de gerepareerde roeden weer gestoken en de herstelde staart geheel zwart geteerd. De baard is weer volgens oud model gereconstrueerd. In maart 2011 was de molen weer maalvaardig.

 

De naam „De Deen" dateert uit 1968 en is ontleend aan de uit Denemarken afkomstige mulder J. Pleek, die de molen na het bestand met het juist gevormde België liet bouwen. De betreffende mulder was met een uit Luyksgestel afkomstige weduwe van zijn broer, Cornelia Rombauts, en haar zoon Peter na de Napoleontische tijd naar dit dorp gekomen. Vóór 1968 werd wel gesproken van „De Witte Molen" (ter onderscheiding van de andere Luyksgestelse „De Zwarte Molen", die geheel geteerd was). Tegenwoordig wordt die laatste molen „De Grenswachter" genoemd. Bron: www.molendatabase.nl

 

De Deen ligt aan de weg van Luyksgestel naar de Weebosch op Rijt 54. Postcode 5575 CD. Klik voor een  filmpje van drie minuten over de molen en een gesprek met molenaar Jan Buijs op de link hieronder.

 

Korenmolen de Deen op Youtube

 

Molenaar: Jan Buijs Tel: 0499-371824 of 0653447908

Mail: molen.de.deen@gmail.com

Facebookpagina: Molen De Deen   


« Terug print deze paginaprintvriendelijke versie