bestemming bergeijk

Zoeken


« Terug Toerisme » Recreatie en cultuur » Natuur » Plateaux en Hageven

Plateaux en Hageven

 


Ligging: ten zuiden van Valkenswaard. De entree vanuit Bergeijk ligt aan de Barrier 15a. Het bezoekerscentrum De Wulp is in Neerpelt, België. Adres: Tussenstraat 10. Telefoon: +32 11 802677.

Website Natuurmonumenten  

De Plateaux-Hageven op YouTube

 

De Plateaux-Hageven (een Natura 2000 gebied) is een grensoverschrijdend natuurgebied tussen droge zandgronden en het beekdal van de Dommel. Zonder dat je het in de gaten hebt, ben je in België. Bossen en heidevelden grenzen hier aan het Hageven van onze zuiderburen. Een grenspaal midden in het gebied markeert de plek waar de gemeenten Bergeijk, Valkenswaard, Lommel en Neerpelt elkaar raken.

In de grensoverschrijdende hei grazen Gallowaykoeien. Waarom hier díé uitheemse dieren? Wel, omdat én die koe én dat paardje het pijpenstrootje lekker vinden, met als gevolg, dat de hei ongehinderd groter kan groeien. Bij het Hageven moet u niet vergeten de vogelobservatietoren in te klauteren om te genieten van een uniek vergezicht én van de blauwborst, de waterral enz…..
 

Het gebied De Plateaux ligt op de overgang van droge zandgronden naar het vochtige beekdal van de Dommel, bij Valkenswaard. Samen met het Belgische natuurgebied Hageven vormt het één geheel. Het bos in dit gebied bestaat voornamelijk uit grove dennen. Op de grens met België wordt bos gekapt voor heide. Andere heideveldjes mogen juist dichtgroeien met bos. In het naaldbos worden open plekken gemaakt, zodat daar loofbomen gaan groeien.
 

Hageven
In Hageven liggen moerassen, rietvelden, broekbossen en poelen. Op de vochtige heide groeien klokjesgentiaan en de vleesetende zonnedauw. In het gebied treft u Galloway-runderen aan. De koeien grazen aan beide zijden van de grens en houden zo het natuurgebied open.

 

Vloeiweiden Pelterheggen

De vloeiweiden op de Plateaux werden in de 19e eeuw aangelegd om de grond geschikt te maken voor hooiwinning (voer voor paarden). Begin 20e eeuw zijn veel oude vloeiweiden beplant met populieren voor de luciferindustrie. Als u kiest voor de gemarkeerde wandelroute dwaalt u door een landschap met bos, heide en vloeiweiden. De vloeiweiden krijgen op kunstmatige wijze water toegediend. Dat gaat via stenen aquaducten. Het systeem stamt nog uit de 19e eeuw! Het water stroomt van het Maas-Scheldekanaal naar Plateaux. In september kleuren de vloeiweiden paars als de herfsttijloos bloeit. En in het voorjaar bloeien er wilde orchideeën en hoort u de wielewaal. Tijdens de bloei van deze planten worden er excursies gegeven, zie website Natuurmonumenten.


Dieren
In het gebied leven veel verschillende vogels, zoals de ijsvogel, koperwiek, en verschillende ganzen en eenden. Ook zoogdieren als eekhoorns, konijnen, hazen en reeën kunt u zien in dit gebied.


« Terug print deze paginaprintvriendelijke versie