bestemming bergeijk

Zoeken


« Terug Toerisme » Recreatie en cultuur » Natuur » Stevensbergen

Stevensbergen

 


Ligging: Postelscheheideweg, Luyksgestel

Website Natuurmonumenten
 

De Stevensbergen is een klein natuurgebied van 24 ha. Het ligt te midden van de Gemeentebossen van Luyksgestel en is een voormalig heideveld met nog enkele stuifzandresten. De Stevensbergen zijn eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten. Stevensbergen is een reliëfrijk, droog bos- en heidegebied waar her en der nog wat stuifzand ligt. Heide en stuifduinen zijn restanten van de Kempische Heide, die grotendeels is ontgonnen om land- en bosbouw mogelijk te maken.

 

Natuurmonumenten heeft beheersmaatregelen genomen, zoals het kappen van vliegdennen om de heide te beschermen. Het gebied claimt het hoogste punt van Noord-Brabant te bezitten, maar komt met 43,7 meter daartoe nog 30 cm te kort. Hoewel er reliëf te vinden is komt dat door de stuifzanden. De hoogte vergeleken met de rest van Noord-Brabant is te danken aan een langzaam oplopen van het terrein in de richting van het Kempens Plateau, wat hier nog vele kilometers vandaan ligt.

 

De Stevensbergen staat bekend als een rijk reptielengebied: men vindt er de gladde slang en de levendbarende hagedis. Op het terrein komt ook de Nachtzwaluw voor. De gemeente Bergeijk heeft herstelmaatregelen in het kader van het behoud van de gladde slang uitgevoerd. 


« Terug print deze paginaprintvriendelijke versie